streda 13. októbra 2010

Hubové gnocchi s mozzarellou


Tento recept som našiel v kuchárskej knihe Marcela Ihnačáka (šéfkuchár v Au Cafe). Spravili sme si ho so sušenými hubami a bolo to vymakané. Tentokrát, keďže je sezóna, mal som čerstvé kuriatka, s ktorými keď si tento recept spravíte, tak si poviete, že lepšie jedlo z húb ani nemôže byť.

Na dve veľké porcie potrebujeme:

  • olivový olej
  • veľkú hrsť čerstvých húb (alebo sušených, predtým namočených vo vode a bielom víne)
  • vetvičku rozmarínu
  • soľ a čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • pol deci bieleho vína
  • 2 deci mäsového vývaru
  • gnocchi
  • kúsok masla
  • mozzarella

Do hlbokej panvice dáme oliváč a po chvíli tam hodíme očístené pokrájané huby. Ak použijete sušené, tak ich vyžmýkajte, ale vodu v ktorej sa máčali si odložte. Huby v panvici osolíme, okoreníme a posypeme čerstvým rozmarínom. Na silnom ohni restujeme asi 5 minút. Sušené budú spravené oveľa skôr. Tak o minutu, dve.  V tejto chvíli by ste si mali dať variť osolenú vodu na gnocchi, aby boli pripravené kým sa omáčka uvarí.
Do panvice s hubami pridáme cesnak nakrájaný na tenké plátky. Restujeme ďaľej, až kým nám cesnak nezačne poriadne voňať. Potom huby podlejeme bielym vínom a vývarom a na slabšom ohni dusíme. Ak používame sušené, namiesto toho vývaru, tam nalejte tú vodú v ktorej sa máčali, chutí to ppč.


Omáčku varíme na slabom ohni, v otvorenej panvici, a kontrolujeme jej stav. Mala by sa trochu zredukovať, ale nechceme aby sa to cele vydusilo preč.  Ak to vyzerá že tej omáčky je tam málo, pridáme ešte vývar.
Po chvíli do panvice pridáme maslo a keď sa roztopi, tak tam nasypeme už uvarené a zliate gnocchi. Pridáme potrhanu mozzarellu a celé to zľahka premiešame. 
Hneď dáme na tanier, zľahka posypeme parmezánom a pokvapkáme oliváčom a bez čakania zjeme.

1 komentár: