piatok 27. augusta 2010

Bruschetta s avokádom



Toto je taký panamský variant bruschetty a zároveň dobrý príklad toho, že si ju môžete spraviť s čímkoľvek, na čo máte chuť.

Na dve bruschetty potrebujeme:

  • biely chlieb, alebo taliansku bagetu, aspoň 2 dni starú, 2 krajce
  • 1 zrelé avokádo
  • 1pl citrónovej šťavy
  • panenský olivový olej
  • 1pl vínneho octu z červeného vína
  • 1/2 čl sušeného oregana
  • malú hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

V miske zmiešame citrónovú šťavu, vínny ocot, soľ, korenie a oregano. Vmiešavame olivový olej, kým sa nám zmes pekne nespojí, potom pridáme petržlenovú vňať. Nakoniec pridáme očistené, pokrájané avokádo a zľahka premiešame.



Prípravu bruschetty už poznáte, takže už mi ostáva len...  enjoy

Bruschetta s paradajkou


Bruschetta je typické talianske predjedlo, alebo raňajky. Je to vlastne hrianka, pripravená na grile, jemne potretá cesnakom s rôznymi druhmi toppingu. Tu je recept na tradičnú bruschettu s paradajkou a bazalkou.

Na dve bruschetty potrebujeme:

  • biely chlieb, alebo taliansku bagetu, aspoň 2 dni starú, 2 krajce
  • 3 Paradajky
  • hrsť bazalky
  • panenský olivový olej
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Paradajky nakrájame na štvrtinky a vytlačíme z nich všetku šťavu a semienka, musí nám ostať len dužina. Posekáme ich na malé kúsky a dáme do misky. Bazalku nasekáme na drobno a pridáme k paradajkám. Pridáme mleté čierne korenie. Určite nedávajte soľ, paradajky by pustili veľa vody a to nechceme. Soľ pridáme úplne na záver, tesne pred podávaním.
Do misky s paradajkami, bazalkou a čiernym korením pridáme olivový olej. Aspoň 4 lyžice, nebojte sa ho.


Všetko zmiešame a odložíme bokom. Na grile, alebo grilovacej panvici na sucho opražíme chlieb. Použite starý chlieb, budete prekvapení, aké je to dobré. Opečený chlieb zľahka 1-2 krát potrieme cesnakom.
Osolíme paradajkovú zmes a dáme ju na ešte teplú bruschettu.

Enjoy

utorok 10. augusta 2010

Povinné (čítanie) pozeranie

Jamieho Olivera všetci poznáme. Okrem toho že varí, sa výrazne snaží o osvetu vo svete, čo sa stravovania ľudí týka. Pozrite si sami




PS: dik mirovi za toto video

štvrtok 5. augusta 2010

Krémová polievka z cukiny



  • 2 cukiny, umyté, nakrájané na kolieska
  • 0,5 l kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 stredná cibuľa, posekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, posekané
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate, posekanej
  • 200ml mlieka/smotany na varenie
  • 100 gramov prerastenej slaniny (optional)
  • kyslá smotana (optional)
    03052010138.jpg
    Roztopíme maslo v hrnci, spolu s olejom. Pridáme posekanú cibuľu a cesnak, necháme minútu tak, nech cibuľa chytí farbu a cesnak začneme cítiť. Pridáme pokrájanú cukinu, na drobno nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie, stíšime stupeň na sporáku na minimum a zavrieme. Dusíme 10 minút. Potom hrniec pootvoríme, zvýšime stupeň na sporáku na takú cca strednú hodnotu a prilejeme časť vývaru, tak aby boli cukiny podliate. Nenalejte ho moc, aby ste polievku nemali riedku. Mne ostalo asi 100ml, záleži to od množstva cukín. Polievku dusíme asi 20 minút, kým sa cukina neuvarí. Odložíme zo sporáku a ponorným mixérom rozmixujeme. Vrátime na sporák, vlejeme mlieko/smotanu. Necháme prejsť varom.
    Podávame s dochrumkava opraženou slaninou a troškou kyslej smotany.
    Enjoy